Visie & Historiek

Visie

Kwaliteitsvol bier met smaak maken en verkopen.

Onze bieren promoten in België en daarbuiten met de nadruk op een sterke regionale aanwezigheid. Wij willen onze thuismarkt niet uit het oog verliezen.

De merken “Pater Lieven” en “Buffalo” met goede zorg en doordacht profileren en in de markt zetten.

De traditie van de vorige generaties in ere houden en verder zetten door ambachtelijk te zijn waar het kan maar toch ook innovatief en modern te zijn waar het moet.

De open cultuur van onze brouwerij handhaven door deze open te stellen voor bezoekers en geselecteerde activiteiten die bijdragen tot de bekendheid van onze bieren.

Historiek

Eind vorige eeuw, in 1897, kocht een zekere Arthur Van den Bossche een perceel grond aan het mooie dorpsplein in Sint-Lievens-Esse. Toen kon hij nog niet vermoeden dat hij de grondlegger zou zijn van een grote brouwersfamilie. Arthur Van den Bossche was getrouwd met een dochter van de familie Callebaut uit Wieze. Nu is deze familie op de eerste plaats bekend omwille van de chocolade, vroeger maakten ze naam en faam als brouwersgeslacht. De familie Callebaut had immers zowel een brouwerij als een chocolaterie en in tegenstelling tot wat men zou vermoeden, was de productie van bier was belangrijker dan de fabricage van chocolade. Meer nog: door het bier, kon de chocolade het hoofd boven water houden.
Arthur wou naar het voorbeeld van zijn schoonfamilie ook starten met brouwen. Hij liet op zijn stuk grond daarom naast een groot herenhuis ook een brouwerij bouwen. Zo kwam het dat meer dan 100 jaar geleden voor het eerst bier vloeide uit de brouwketels in Sint-Lievens-Esse.

In 1925 na de dood van Arthur Van den Bossche is het zijn vrouw en later twee van zijn zonen Willy en Marc Van den Bossche die de huidige ‘’BVBA Van Den Bossche’’ hebben uitgebouwd tot een bloeiend bedrijf.

Ignace Van den Bossche zoon van Mark komt als vennoot in de brouwerij in 1975 en wordt zaakvoerder in 1981.
Vanaf dan wordt het bedrijf gemoderniseerd.

Momenteel is ook de 4de generatie actief in de brouwerij. Bruno Van den Bossche, de oudste zoon van Ignace is verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van de brouwerij. Ook Emmanuel, de jongste zoon van Ignace is sinds kort actief in de brouwerij.

 

De brouwerij en zijn water

Sinds jaar en dag kennen de boeren van Sint-Lievens-Esse en omstreken de brouwerij niet alleen als leverancier van bier maar ook als leverancier van drinkwater voor hun koeien en paarden.

Bij watertekort wordt er immers steeds beroep gedaan op de schijnbaar onuitputtelijke steenput van de brouwerij. Tijdens de warme zomer van 1978 pompte de brouwerij 50 000 liter water per week voor de boeren alleen, zonder van het water te spreken die de brouwerij zelf nodig heeft om te brouwen en te bottelen.

Tot enkele jaren geleden was men er stellig van overtuigd dat al dat water van een ondergrondse steenput kwam, tot men na wat graafwerken tot de vaststelling kwam dat het water van een heuse bron komt die water geeft aan een ondergronds reservoir van waaruit het brouwwater wordt gepompt.
 De bron is gelegen in een kleine vallei die rond het dorpsplein loopt en eindigt bij de Sint-Lievensbron waarvan sprake is in de geschiedkundige boeken van Sint-Lievens-Esse en die een geneeskundige kracht zou bevatten.

 

Geef een reactie

Scroll to top