Pater Lieven

Pater Lieven – thuis in de wijde bierwereld rond Sint-Lievens-Esse

Eén keer in de vijftig jaar is Sint-Lievens-Esse en zijn deelgemeenten het toneel van de Livinusfeesten. Bij die gelegenheid viert de parochie zijn patroonheilige Sint-Livinus. Voor de editie van 1957 lanceerden Willy en Marc Van Den Bossche een nieuw bier op fles: Pater Lieven.

Omdat vijftig jaar wachten om te feesten wat lang is, organiseerde Brouwerij Van Den Bossche eind jaren zeventig een groot feest in de brouwerij. De vele aanwezigen maakten er kennis met Pater Lieven van ’t vat. Het succes van het frisse bier trapte een overweldigende verkoop los. Rond 1980 concentreerde de brouwerij zich volledig op de verkoop van Pater Lieven– en Buffalo-bieren.

In 1997 was het weer feest, deze keer voor de honderdste verjaardag van Brouwerij Van Den Bossche. Naar aanleiding van het eeuwfeest kreeg de blonde Pater Lieven van 6,5% abv een make-over tot abdijbier. Een donkere Pater Lieven van 6,5% abv en een tripel van 8% abv vervoegden eveneens de rangen. Het typisch Belgische kerstbier van de Pater Lieven-familie, 9% abv sterk, werd herdoopt tot Kerstpater.

Livinus, de nieuwste telg van de brouwerij, zag het levenslicht naar aanleiding van de meest recente Livinusfeesten. Het organiserend comité van de Sint-Livinusfeesten vroeg Bruno Van den Bossche naar aanloop van de feesten in 2007 een doordrinkbaar bier te brouwen. Het resultaat werd een hogegistingsbier van 5,2% abv. Na de feesten kreeg de doordrinker een vaste plaats tussen de bieren van Brouwerij Van Den Bossche.

 

 

Scroll to top