Brouwerij Van Den Bossche

Buffalo

Buffalo – een circusverhaal met smakelijke afloop

De geschiedenis van Brouwerij Van Den Bossche is verweven met het opmerkelijke verhaal achter Buffalo 1907, het bier met de diepste wortels in de lokale geschiedenis.

Op een dag in 1907 sloeg een circus de tenten op in Sint-Lievens-Esse. De brouwersgasten wilden net als iedereen naar de voorstelling op het dorpsplein. De Chinese vrijwilliger die in de kokende wort moest roeren om er voor te zorgen dat die niet aanbrandde, ging ook kijken.

Het verhaal wil dat de knechten terugkwamen van de voorstelling, de wort liet afkoelen en er gist aan toevoegden zonder iets te zeggen. Pas toen hij een staal nam, merkte de brouwmeester dat er per ongeluk een ander bier was gebrouwen. Het bier wees op een alcoholpercentage van bijna zes graden: een geluk bij een ongeluk. Met het vertrek van het Buffalo circus uit Sint-Lievens-Esse was het gelijknamige bier geboren.

Buffalo 1907 was het eerste van een gamma Buffalo-bieren. Omwille van het artisanale en streekgebonden karakter van het bier werd het bekroond met het streekproducten label van VLAM.

Honderd jaar na Buffalo 1907 volgde een eerste opvolger: Buffalo Belgian Stout. Het bier kwam er op vraag van de Amerikaanse invoerder van Brouwerij Van Den Bossche. Het werd een zware Buffalo: licht gekarameliseerd, 9% abv en met een afdronk die doet denken aan stoutbier. Buffalo Bitter was dan weer het antwoord op een verzoek van de Italiaanse importeur. Het werd een hoppig, pittig bier van 8% abv. De nieuwste Buffalo die op liefhebbers van de beste bieren werd losgelaten, is de op rodewijnvaten gelagerde Buffalo Belgian Stout. Hoewel de mooie, donkerrode gloed in het glas lijkt op de kleur van ruby port laat de schuimkraag er geen twijfel  over bestaan: dit is bier. En wat voor een!